Badania genetyczne

Wiedza, w jaki sposób geny zmieniają naszą odpowiedź na składniki pokarmowe, umożliwia maksymalne wykorzystanie sposobu odżywiania w celu zapobiegania, a także leczenia różnych problemów zdrowotnych. Zindywidualizowana dieta w oparciu o wyniki badań genetycznych, może zapewnić optymalizację stanu odżywienia i uruchomić zasoby konieczne dla zapobiegania schorzeniom mającym związek z dietą. Polimorfizmy, czyli różne warianty genów mogą wpływać na odmienną odpowiedź organizmu na określone składniki pokarmowe, takie jak cukry w mleku, gluten w pieczywie, kofeina w kawie oraz tłuszcze, białka i składniki mineralne zawarte w wielu innych produktach. Wszyscy znamy osoby, które nie tolerują laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Ponadto, niektórzy z nas mogą czerpać korzyść z ograniczenia spożycia kofeiny lub zwiększenia spożycia kwasów tłuszczowych omega 3, podczas gdy inni mogą stosować się jedynie do ogólnych zaleceń dotyczących spożycia każdego z nich. Zmaksymalizuj wrodzony potencjał stosując plan żywieniowy oparty o twój kod genetyczny! Badanie obejmuje panel 45 polimorfizmów określających predyspozycje genetyczne dotyczące żywienia i sprawności fizycznej. Badanie zostało opracowane przez firmę Nutrigenomix® przy współpracy ze światowej klasy naukowymi autorytetami w dziedzinie nutrigenetyki.

  • Indywidualizuje zalecenia, uwzględniając zróżnicowanie genetyczne populacji,
  • Wskazuje na potencjalnie nietolerowane składniki w diecie (kofeinę, gluten, laktozę),
  • Określa skuteczność metabolizmu składników pokarmowych,
  • Pozwala na optymalny wybór rodzaju, częstotliwości i intensywności treningu,
  • Badanie wykonuje się tylko raz w życiu, ponieważ polimorfizmy genetyczne są niezmienne,
  • Pobranie materiału do badania (śliny) jest bardzo proste i nieinwazyjne.

METABOLIZM SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Zrównoważony metabolizm jest zasadniczym elementem zdrowia i ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Predyspozycje genetyczne warunkują przekształcanie witamin z form nieaktywnych do form czynnych biologicznie, wchłanianie i transport międzykomórkowy składników odżywczych oraz zdolność organizmu do usuwania nadmiarów. Badanie polimorfizmów genetycznych może wskazać przyczyny niedoborów lub nadmiaru poszczególnych składników, pomimo prawidłowo zbilansowanej diety. Konsekwencją niedostosowania odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych może być zwiększona zapadalność na poważne choroby.

  • gen BCMO1 (metabolizm witaminy A)
  • gen FUT2 (metabolizm witaminy B12)
  • gen GSTT1 (metabolizm witaminy C)
  • geny CYP2R1 i GC (metabolizm witaminy D)
  • gen F5 (metabolizm witaminy E)
  • gen MTHFR (metabolizm kwasu foliowego)
  • geny HFE i SLC17A1 (przeładowanie żelazem)
  • geny TMPRSS6, TFR2 i TF (metabolizm żelaza)
  • gen GC (metabolizm wapnia)


ZDROWIE SERCOWO-METABOLICZNE

Główną przyczyną umieralności w Polsce i na świecie są choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne. Tak duża skala tego zjawiska wymaga wdrożenia nowych strategi zapobiegania tym chorobom, poprzez włączenie np. prewencji opartej o badanie kodu genetycznego, które pozwoli na otrzymanie informacji o predyspozycjach do zachorowania. Badając warunkowany przez geny metabolizm elementów diety takich jak kofeina, sód, nasycone kwasy tłuszczowe czy kwasy tłuszczowe omega 3 w panelu sercowo-metabolicznym, możemy oszacować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze czy zawał mięśnia sercowego.

  • gen CYP1A2 (metabolizm kofeiny)
  • gen TCF7L2 (ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2)
  • gen ACE (ryzyko nadciśnienia tętniczego)
  • gen NOS3 (metabolizm trójglicerydów i kwasów omega 3)

KONTROLA MASY CIAŁA I SKŁAD ORGANIZMU

Redukcja i utrzymanie prawidłowej masy ciała zależą nie tylko od aktywności fizycznej i ograniczeń żywieniowych, ale również od uwarunkowań genetycznych. Wykazano, że polimorfizmy genetyczne wpływają na szlaki metaboliczne tłuszczów, węglowodanów i białek, ingerując m. in. w tworzenie się tkanki tłuszczowej i  beztłuszczowej oraz zaburzenia glikemii.

  • gen UCP1 (gospodarka energetyczna organizmu)
  • gen FTO (wpływ aktywności fizycznej i podaży białka na metabolizm)
  • gen TCF7L2 (metabolizm tłuszczu)
  • gen PPARγ2 (metabolizm jednonienasyconych kwasów tłuszczowych)

NIETOLERANCJE POKARMOWE

Nietolerancja niektórych składników pokarmowych może mieć podłoże genetyczne i ujawnić się w każdym wieku. Warto wykonać badanie predyspozycji genetycznych do nietolerancji glutenu i laktozy już na wczesnym etapie życia, aby uniknąć ciężkich objawów jakie mogą powodować.

  • gen MCM6 (nietolerancja laktozy)
  • geny HLA (nietolerancja glutenu)

NAWYKI ŻYWIENIOWE

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że nawyki żywieniowe to nie tylko nasze przyzwyczajenia wypracowane przez lata, ale także wynik zakodowanych w naszych genach informacji. Szczególnie upodobanie do smaków tłustego i słodkiego czy podjadanie między posiłkami nie zawsze wynikają tylko z naszego zmęczenia i złego nastroju. Świadomość o polimorfizmach genetycznych może modulować nasze złe nawyki żywieniowe, przekładając się na spożywanie mniejszej ilości słodyczy i tłustych przekąsek, co może korzystnie wpłynąć na naszą kondycję zdrowotną.

  • gen CD36 (percepcja smaku tłuszczu)
  • gen GLUT2 (percepcja smaku słodkiego)
  • gen MC4R (podajanie między posiłkami)
  • gen AMY1 (trawienie skrobi)

ĆWICZENIA I SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA

Osiągnięcia sportowe nie zależą jedynie od intensywnej pracy, dyscypliny czy zaangażowania. Predyspozycje genetyczne mogą warunkować nastawienie i motywację do ćwiczeń, a nawet tolerancję bólu. Geny warunkują również budowę ścięgien, masę mięśniową i zdolność mięśni do wykorzystywania tlenu, co ma wpływ na efektywność wysiłku wytrzymałościowego lub osiąganie dobrych wyników w działaniach siłowych. Wyniki badań genetycznych pozwalają zoptymalizować proces treningowy i zwiększyć możliwości regeneracyjne osób regularnie uprawiających sport.

  • gen BDNF (motywacja do ćwiczeń)
  • geny ADRB3, NRF2, GSTP1 i NFIA-AS2 (potencjał wytrzymałościowy organizmu)
  • gen ACTN3 (potencjał siłowy organizmu)
  • geny CYP19A1 i LEPR (zaangażowanie w wykonywanie ćwiczeń fizycznych)
  • gen COMT (percepcja bólu)
  • gen COL5A1 (ryzyko urazu ścięgna Achillesa)