Test na nietolerancje pokarmowe

Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał lgG (immunoglobulina G) przeciwko pokarmom, których organizm „nie lubi". Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową.

Dobrze więc byłoby zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważna jest identyfikacja nietolerowanych pokarmów.

Do tego celu służą testy FoodDetectiveTM, które z pomocą próbki krwi wykrywają pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy lgG. Pomimo, że nietolerancji pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przewlekłych zaburzeń, w przeciwieństwie do alergii pokarmowej, jest mało prawdopodobne, ażeby nietolerancja pokarmowa stanowiła bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

  • Problemy układu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • Problemy przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość
  • Problemy skórne jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, egzema pokrzywka 
  • Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
  • Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie i inne jak: migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki

Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później.

Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa?

Istnieje zasadnicza różnica. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu. Objawy alergii łatwo rozpoznać, ponieważ po spożyciu danego pokarmu mogą pojawiać się takie objawy jak: rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a niekiedy może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Alergia pokarmowa występuje rzadko, dotyczy to mniej niż 2% populacji i wiąże się z produkcją przeciwciał IgE.